bovagkeurmerk

040-2076588

Spanje-Portugal 2011-2012

Overwinteren 2011-2012,

Op maandag 26 december vertrekken we om 8.00 uur, we rijden de route die we al vaker gereden hebben, via Maastricht – Luik – A 26 – N 89 – D 977 richting Vouziers, daar tanken we met een bankpas net voor je de stad inrijdt, de pomp is op die manier 24 uur open. Dan gaan we door naar de D 677 en via de rondweg van Troyes belanden we na 577 km langs de N 77 in Pontigny. Daar is een goede parkeerplaats, je kunt er goed overnachten. Het is een koude nacht, we zijn al vroeg wakker en we rijden om 8.15 uur weer verder, via de N 151 Auxerre tot Varzy daar gaan we de D 977 weer op. Via de rondweg bij Nevers komen we op de N 7. Het is mistig, maar er is genoeg zicht om lekker door te rijden. Via Moulins komen we dan op de D 2009 en die volgen we tot Clermont-Ferrand.We stoppen net buiten het centrum van Gannat en tanken daar, we eten een broodje en gaan weer verder. Op onze teller staan 881 km  als we de A 75 oprijden een mooie snelweg naar het zuiden. We gaan via Millau, daar drinken we koffie om 15.45 uur en we besluiten nog verder te rijden tot Lodeve. We parkeren op een groot parkeerterrein in het centrum tegenover het politiebureau en vinden het prima na 608 km. We lopen nog even door het dorp en bekijken de mooie Kathedraal. Op Woensdagmorgen vertrekken we ook vroeg, maar nu is het al zonnig, we rijden tot Beziers op de A 75 dan volgen e de N 9 en daarna de D 6009 richting Perpignan, we rijden net buiten de stad naar een tankstation en wassen de camper voor € 6,00 super schoon. Daarna stoppen we nog in Le Boulou en tanken even de LPG flessen vol. In Spanje moeilijker te tanken. We kunnen er weer tegen. We rijden in een stralende zon de Spaanse grens over en rijden door tot St. Feliu de Guixols waar we parkeren op een officiële camperplaats voor 15 campers, 500 mtr van het strand, je mag er 5 dagen staan gratis. Er is water en een vuilwaterput. Adres staat in de gids Facile-en-Route campergids 2011.

a 1

Donderdag 29 december vertrekken we om 10.00 uur, we rijden via de C 35 richting Barcelona en worden met de navigatie tolvrij via de snelweg rond de stad geloodst. Bij  Garraf komen we op de mooie route langs de kust tot Sitges, daar kijken we in de haven of er een plaats is, maar het is er erg krap. We rijden door naar Vilanova i la Geltru en parkeren midden in het centrum bij een park aan de boulevard, we wandelen langs het strand en zien er nog bekende, er staan in de avond 10 campers.

a 2

Vrijdag rijden we weer verder via de N 340 en belanden uiteindelijk op een strandje in de buurt van Vinaros, hier blijven we een paar dagen staan om met Theo en Martijntje oud en nieuw te vieren, het is prima weer. In de nacht van vrijdag naar zaterdag is het 14 gr. En dat voelt goed aan. De zaterdag is een zonnige dag, we wandelen en gaan even naar de supermarkt en een Chinese winkel langs de N 340. We  maken er een gezellige avond van, het vuurwerk valt hier mee, we hopen op een goed 2012. Op maandag morgen vertrekken we naar een ander plaatsje in de buurt, Theo en Martijntje weten een plekje waar je goed kunt wassen en niemand er last van heeft, het waait lekker en alles is snel droog.

Dinsdag 3 januari is Theo jarig, dat willen we nog even mee vieren het zonnetje schijnt en we kunnen lekker buiten eten. Theo zorgt voor heerlijke frietjes met van alles erbij en ook nog een heerlijk toetje na.  We genieten nog een dagje van het samen zijn, morgen gaan we weer ieder onze eigen gang. 

a 4

Op woensdag morgen 4 januari vertrekken we in Vinaros, we rijden naar El Grau de Borriana, daar hebben we een paar jaar geleden vlakbij de haven een paar dagen gestaan. Er staan overal verbodsborden voor parkeren met een camper, dus willen we iets anders gaan zoeken. Maar de camper geeft wat problemen, de moter valt uit en het alarm gaat af en dat gebeurt zomaar onder het rijden als we over slechte weg rijden. We parkeren en bellen met Beroca, Jan legt uit dat er een kabel of iets los moet zitten. Hij verteld waar we op moeten letten, dus aan de slag.

We rijden naar Canet d Berenguer ten oosten van Sagunto en nemen de tijd om eens goed te kijken of er een kabel of klem los zit ergens in de auto. We kunnen niet echt iets vinden en wagen ’t erop om verder te rijden. Ten zuiden van Valencia zou ook nog een mooie camperplaats zijn. We rijden midden door de stad, zonder problemen, vinden een mooi groot parkeerterrein net achter de duinen, in de buurt van Pinedo maar het is helemaal verlaten en alleen staan willen we niet. We pauzeren even bekijken nog eens waar we naar toe zouden kunnen en besluiten om naar Cullera te rijden, daar is altijd wel plaats. Het lijkt of het probleem opgelost is, we komen er zonder problemen en zien er bekenden staan.  Altijd leuk om even bij te kletsen met Gerard en Mieke, zeker als ze van plan zijn de volgende dag verder te rijden.

Op donderdag morgen is het markt in het stadje, we wandelen er naartoe en gaan even bij het internetcafé de mail bekijken en versturen. Als we in de middag buiten zitten te lezen, komen er nog meer bekenden bij, het is een gezellige plaats en er komt geregeld iemand een praatje maken. Dit is de zevende keer dat we gaan overwinteren en we hebben al heel wat mensen leren kennen. Er komt iemand langs met sinaasappels en mandarijnen en voor een paar euro smullen we van het heerlijke fruit.

a 5

Op vrijdag gaan we een lange wandeling maken langs het strand, er staat een flinke wind. Er zijn bijna geen winkels open in cullera, het is 6 januari. Drie Koningen een feestdag. Op zaterdag 7 januari rijden we naar Tavernes en parkeren vlakbij het strand, zetten de stoelen buiten en genieten, wat anders dan in het natte Nederland !!!! En ook hier zien we weer bekenden. Op de parkeerplaats in Tavernes, staan veel campers en het is geen probleem. We wandelen langs de kust en gaan door de sinaasappelvelden terug. Er wordt volop geoogst en af en toe komen ze bij de campers de sinaasappels en mandarijnen verkopen.

a 6

Op maandag 9 januari rijden we door naar El Campello. We staan eerst bij de haven, maar daar kun je niet buiten zitten bij de camper, we rijden door naar het einde van de stad en staan in een straatje bij het benzinestation, daar kunnen we wel buiten zitten. Dinsdag rijden we een stuk verder langs de kust en parkeren aan het strand, er staan verbodsborden, maar in de wintermaanden wordt er meestal niet moeilijk over gedaan, er staan nog een paar campers en we sluiten aan. We wandelen over de boulevard en die ziet er heel mooi uit, er staan een paar mooie beelden. Bokspringen kennen ze dus ook in Spanje.

De hele dag door wordt er hier over de boulevard gewandeld, hard gelopen of ze zijn aan het joggen.

a 7

Donderdag 10 januari rijden we door Alicante en zoeken een plaats aan het strand, we vinden een grote parkeerplaats, maar zonder voorzieningen. Dat is voor een dag geen probleem. Vrijdag rijden we verder en voor Santa Pola tanken we water. Als we de kannen voldoen komt er een man met ons praten, hij is een Portugees en heeft aan zijn rugzak de St. Jakobsschelpen hangen. Hij is een jaar onderweg, is in Fatima en Rome geweest en gaat nog naar Lourdes verteld hij. Hij vraagt ons of we koffie hebben en dat hebben we wel voor hem, ook wil hij dat we onze namen op de rugzak schrijven, daarna wensen we hem een goede reis en zetten hem nog even op de foto. We rijden een eindje terug en parkeren op een mooie parkeerplaats aan zee. Zaterdag   nemen we een duik in zee, fris maar heerlijk en liggen in een duinpan heerlijk in de zon en uit de wind en dat op 14 januari !!!

Op zondag is het druk op de boulevard en op het strand. We wandelen met de meute mee en eten een heerlijke pizza bij Huginn en Muninn in Gran Alacant. Voor € 7,- een pizza en een drankje. Je moet er wel even een eindje voor bergop wandelen, maar de moeite waard.

a 8

Maandag 16 januari rijden we naar La Zenia, daar mag je staan op de parking van de Mercadona.Er is altijd plaats en je kunt er ook water en wc lozen. Nog nooit gehoord dat er campers weggestuurd zijn.

a 9

Er is op 1 km afstand een winkelcentrum en daar is een wasserette, we brengen er 7 kg was naartoe en voor € 11,00 is het gewassen en gedroogd. Het heet The Laundry Shop.

Vooraan bij de parking waar we staan, kun je voor €6,00 gegrilde kip halen. In het winkelcentrum bij de Mercadona kun je internetten. De zon laat zich weinig zien en af en toe valt er een flinke bui, maar naar al 3 weken volop zon, moet dat kunnen. Dinsdag wandelen we wat rond en vragen of iemand ooit getankt heeft bij LPG station in Murcia. Andere jaren tanken we LPG in Elche, maar daar heeft de koelkast moeite mee, we krijgen dan flinke aanslag in de uitlaat van de koelkast. Het lijkt of het gas niet goed verbrand, we hebben er alleen maar last van als we in Elche getankt hebben. We zoeken nu dus een ander adres. Onze buurman, heeft alle stations met GPS coördinaten op de computer en hij print ze voor ons uit.

Op woensdagmorgen rijden we eerst naar Murcia en vinden zonder problemen het LPG tankstation. N 37.97362 W 1.11632 We krijgen er een folder mee, waar alle stations opstaan. We zullen de folder bij Beroca op de site laten zetten. Daarna rijden we naar een Bodega in Pozo Hiquera, een dorpje vlakbij Pulpi. N 37.44243 W 1.73792 gesloten tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Wijn kost € 1,08 de liter. En portwijn € 1,50, Moscatel kost € 1,45.

We proeven even en nemen een voorraad mee, daarna eten we even een boterham en rijden door naar Aquilas. Er staat  niemand geparkeerd op het haventerrein, we rijden naar Villasricos en parkeren er aan de zee. Een mooie plaats. We sms-en naar vrienden waar ze zijn en ze komen naar de markt in Garrucha vrijdag, daar willen wij ook naartoe.

Als we op vrijdag in Garrucha aan komen staan ze al geparkeerd op het haventerrein, er staan verbodsborden, maar iemand van de haven wijst ons een parkeerplaats aan. We drinken een bakkie koffie en gaan de markt bekijken. Altijd de moeite waard. In de middag zitten we op een bank in het zonnetje. Wat wil je nog meer ?

We overnachten er en in de morgen rijden we terug naar Villaricos, daar is op zondagmorgen een markt en daar willen we nog naartoe voordat we verder naar het zuiden rijden.

a 10

Als we zaterdag weer in Villaricos staan zien we nog bekenden. Jan en Marrie en Gerard en Els. We hebben weer van alles bij te praten.

Zondag 22 januari gaan we naar de markt met Els en Gerard, kopen groenten en fruit en voor de mannen een horloge, volgens de Afrikaanse verkoper for a good price. We nemen nog een gegrilde kip en friet mee en voor vandaag is er weer gekookt.

Er komt een mobiele Sauna op het strand rijden, met bubbelbad. We worden uitgenodigd om er gebruik van te maken. Een Duitser is op het idee gekomen dat het voor de camperaars een mooie afleiding is om er gebruik van te maken. 

a 11

Op maandagmorgen nemen we afscheid en rijden door de mooie natuur, naar La Isleta. Een plaats waar we nog nooit geweest zijn, het is een hele mooie plek, met een prachtig uitzicht op de zee en de bergen. Als we er aankomen staan er maar 2 campers, het blijkt dat vanmorgen de politie is geweest en alles weggestuurd is. Dus is er plaats voor ons.

a 12

In La Isleta sta je erg mooi, op een parkeerplaats aan zee, je kunt boven blijven staan, maar je kunt ook naar beneden rijden. Wij blijven boven staan en hebben een mooi uitzicht op zee en op de bergen. Het is zo warm dat we een duik nemen in zee en lekker achter een rots genieten van de zon. Het dorpje is stil de tijd lijkt er stil te staan. We blijven 2 dagen staan.

a 13

Op 25 januari rijden we door naar San Jose. Een grotere plaats, je kunt er vlakbij het strand parkeren. We gaan er mail versturen bij Café Pub Bla Bla Bla. We drinken er koffie en kunnen op onze eigen computer de mail versturen. Je kunt ook bij de Bieb internetten, de sleutel of code van wifi staat op de deur en vanaf 16.30 uur kun je die gebruiken. Bij de toeristen info moet je € 3,50 per uur betalen.

We wandelen wat en doen boodschappen, we rijden de volgende dag naar Cabo de Gata, daar is het ook erg stil, er is wel een heel mooi strand. Je kunt er staan aan de rand van het dorp, daar liggen de bootjes van de vissers op het strand.

a 14

We hebben een probleem met de kraan, bij het keukenblok. Geen water, we halen de kraan uit elkaar en er blijkt een breuk in de kabel te zitten. We krijgen het gemaakt en we kunnen de kraan weer gebruiken. Alweer iets geleerd.

a 15

Zaterdagmorgen 28 januari rijden we richting Almerimar, even buiten het centrum parkeren we bij het strand en doen de was.

We staan tussen het riet, niemand heeft er last van.

Op zondagmorgen is het druk op de boulevard richting Almerimar, er wordt volop gewandeld, gefietst en hard gelopen, we kijken even bij de haven en zitten in de middag lekker buiten.

Maandag 30 januari rijden we weer verder, uiteindelijk belanden we aan de haven in Motril. Wij vinden het een mooie plaats met uitzicht op zee.

a 16

We kijken nog even bij de camping Playa Poniente, die ligt vlakbij het strand, maar dat is niets voor ons. Erg druk, rommelig en je staat bijna tegen elkaar.

In Motril zijn we dinsdag ook nog, we staan er rustig, tegen de haven met uitkijk op zee. Woensdag rijden we naar Torrox, daar hebben we al meer gestaan bij een restaurantje op de parkeerplaats aan het strand.

Het valt ons op dat het er niet zo druk is als andere jaren, maar even later zien we dat op het strand het water afgesloten is. Misschien is dat de oorzaak.

We wandelen richting centrum, gaan even naar een kapsalon, tijd voor een knipbeurt, voor € 8,00 haren gewassen, geknipt.

Als we verder rondkijken waar vorig jaar de campers stonden, zijn er nu maar weinig te vinden. Zo zie je maar het ene jaar staan er een hele boel en nu veel minder.

We moeten een plekje zoeken om uit de wind te zitten, er is volop zon, maar er staat een flinke frisse wind. Hier zien we Gerard en Els weer.

Gerard gaat hier zijn 60 ste verjaardag vieren, met een etentje, we gaan met z’n vieren naar: Restaurant el Ancla del Cirilo.

a 17

Jan en Marrie zijn er ook en voor ze verder rijden worden even de ramen schoon gemaakt. Ze rijden naar Portugal en hebben een flinke reis voor de boeg. We zullen ze daar ook wel weer ontmoeten.

a 18

Wij vertrekken op zondag 5 februari naar Torre del Mar. We staan op de parkeerplaats aan het strand, hier is het wel druk.

We wandelen op zondag door het centrum. De boulevard krijgt hier een opknapbeurt.

We zitten in de middag heerlijk in de zon met een boek. Een plekje gevonden uit de wind, achter een strandtent die gesloten is.

Woensdag 8 februari rijden we verder eerst nog via de N 340, zien nog campers langs het strand staan in Benajarafe en in Chilches. We rijden via de A 45 en de A 92 via Sevilla en de A 49 naar Ayamonte, daar zou je aan de haven kunnen parkeren, maar het is betaald parkeren en met parkeerschijf, dus daar kunnen we niet blijven staan. We rijden Portugal in en parkeren bij de toeristeninfo en een politiebureau en gaan maar eens vragen hoe het zit met het betalen van het tolvignet, daar zijn wat onduidelijkheden over. Het blijkt dat er een hokje staat, waar je met je creditkaart een vignet kunt kopen voor de A 22 die in de Algarve tot Lagos loopt. Tot afslag 17, geen tol, daarna tot Lagos, kost je het € 11.60

Je kunt zelf aangeven tot hoever je over de A 22 wilt rijden. Via een scherm kun je de te volgen route ingeven. Ook hangt er een kaart van Portugal waar de wegen op aangeven staan, waar tol betaald moet worden via de nieuwe regeling. De wegen oranje gekleurd zijn er als tolweg bijgekomen.

a 19

Wij rijden naar Vila Real de Santo Antonio en parkeren langs de rivier. Er is hier wat veranderd, je kunt voor € 4.00 een nacht parkeren, water en put aanwezig. Er staan heel veel campers, allerlei nationaliteiten.

Ook de bakker komt een paar keer per dag langs.

Wij lopen naar het openbare badhuis en voor € 1,00 lekker lang onder de douche. Het is wat verouderd maar de moeite waard.

Vrijdag 10 februari gaan we eerst de mail versturen bij het wifipunt in Vila Real de Santo antonio, daarna rijden we richting Altura en tanken bij het BP station gas, de bediende is een beetje kortaf en als we vragen of er iets is, verteld ze dat een camper die voor bijna € 20,00 gas tankten, zonder te betalen is weggereden.Daarna rijden we naar Castro Marim, daar is op de tweede zaterdag van de maand een grote markt. Je kunt dan niet parkeren op de officiële camperplaats maar bij de rotonde voor het dorp op een groot zandterrein. Er staan in de avond zeker 50 campers geparkeerd en op zaterdagmorgen is het heel druk voor de markt.Als we de markt gezien hebben en friet met kip hebben gegeten, rijden we naar Alcoutim, onderweg moeten we even een herder met zijn geiten voorlaten. We parkeren op een mooi verzorgde camperplaats net buiten het dorp. Er is ook een sanizuil.

a 20

Op zondag wandelen we nog door het stadje en besluiten om naar Mina de Sao Domingos te rijden. Er is een mooie plaats om te parkeren bij het stuwmeer en in het dorp is een sanizuil en een openbaar badhuis. Dit plaatsje is bekend door de vroegere zilvermijn, maar daar is niets meer van over dan wat oude vervallen gebouwen. Er is wel een infocentrum over de zilvermijn in het dorp, maar we kunnen niet vinden wanneer dat geopend is. Er zijn bij de overblijfselen van de mijn wel wat infoborden. De mijn is meer dan 100 jaar in gebruik geweest. Het is de moeite om er naartoe te wandelen.

a 21

Maandag 13 februari rijden we 19 km terug en parkeren in Mertola aan de rivier de Guadiana.

a 22

Wel even wat smalle straatjes door maar je staat er prima.Ook hier komen we weer bekenden tegen. Gerard en Els staan hier ook. We wandelen naar de oude burcht die gerenoveerd wordt, jammer we kunnen er niet in, maar de wandeling is de moeite waard. We lopen door de oude smalle straatjes en hebben een mooi uitzicht over de omgeving.

a 23

Het is overdag zonnig maar in de nacht vriest het een paar graden.Het is hier kouder dan aan de kust, maar zeker de moeite waard om hier eens rond te kijken. We hebben genoeg gas getankt dus dan meer de kachel aan. We hebben eerder problemen gehad als we in Elche bij Alicante LPG tankten, dat de koelkast uitlaat problemen gaf, het gas leek niet goed te verbranden en de uitlaat walmden en werd helemaal zwart. Nu hebben we in Murcia LPG getankt en geen enkel probleem.

Dinsdag rijden we een route binnendoor, we gaan via de N 267 richting Almodovar, bij Semblana, richting Viuvas naar de N 2. Een mooie smalle route, puur natuur. We komen bij een dorpje met een mooie wasplaats er zijn zelf waslijnen, we doen onze was, wandelen door het bijna verlaten dorpje en rijden via de Serra Caldeirao, richting Alte. Daar parkeren we achter de begraafplaats, waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving.

Woensdag 15 februari rijden we naar Silves doen er boodschappen en gaan naar Barragem de Arade. We parkeren beneden en wandelen naar boven, waar je een mooi uitzicht hebt over het water, maar het waait er en beneden staan we meer uit de wind. 

Op zaterdagmorgen 18 februari komen er een heleboel jagers met honden en is het vroeg in de morgen al een drukte van belang. Wij vertrekken en gaan eerst in Silves boodschappen doen. We rijden via de N 124 richting Portimao en tanken onderweg nog water en kopen heerlijke sinaasappels voor € 0,30 de kilo, er staan overal kraampjes langs de weg.In Portimao komen we bekenden tegen, we willen op zondag met z’n alle naar de tijdrit van de 38 ste ronde van de Algarve. De tijdrit start in Lagoa en aankomst in Portimao. Dit is de laatste rit van de ronde.

a 24

We hebben een gezellige middag in Portimao op de camperplaats waar het heel druk is.We gaan nog langs bij de Duke of Holland en eten er lekkere Hollandse frietjes met snacks. Die hebben we al een tijdje gemist.

Op maandagmorgen vertrekken we weer, de rest blijft nog even staan, maar wij willen verder. We rijden naar een mooi winkelcentrum in het centrum en gaan door naar Ferraguda. Daar kun je staan bij de rivier, we zoeken een plaatsje en lopen door het oude stadje.

De volgende morgen gaan we weer verder, we willen door naar Praia Amado bij Carrapateira, eerst gaan we water tanken in Vila do Bispo, proberen te internetten bij het wifipunt bij de school, maar die is gesloten, dus geen internet. Nog even naar de Lydl en dan naar de westkust.

a 25

We vinden een mooie plaats bij het strand, met uitzicht op zee. Hier zijn heel veel surfers en wij pakken onze badspullen en gaan naar het strand.Het lijkt wel een zomerse dag in Nederland. We gaan zwemmen en liggen lekker te lezen op het strand.

Woensdag 22 februari maken we eerst een lange wandeling langs de zee en lopen naar het strandje Praia Bordeira. We drinken een koffie in het dorpje en zien bij de groentehal dat er een gratis wifipunt is, dus voor we hier vertrekken even de mail lezen en versturen. We hebben ruim 2 uur gewandeld als we weer terug zijn bij de camper. Eten wat, pakken de spullen en gaan weer naar het strand. We zijn niet de enige die dat plan hebben. We horen van iemand dat het water 17 graden is. We genieten van nog een stranddag. Tot 16.00 uur is het lekker en dan begint het af te koelen. De surfers gaan door tot het donker is, het is mooi om te zien, er zijn wel 50 surfers in het water. We worden ook nog getrakteerd op een mooie zonsondergang.

Op de foto het uitzicht vanuit de camper. We blijven tot zaterdag en dan gaan we weer op pad.

a 26

We rijden eerst naar Carrapateira en versturen onze mail bij het wifipunt bij de groentehal dan rijden we naar Brunheiras aan de N 393, daar is iedere tweede en vierde zaterdag van de maand een grote zigeunermarkt. Daarna rijden we weer terug richting Odeceixe en parkeren daar langs de rivier richting zee. Hier zijn we vijf jaar geleden ook al eens geweest en het is een hele mooie plaats, met uitzicht op een dorp op de rotsen en de zee.

Zondagmorgen 26 februari wandelen we naar Odeceixe een wandeling van ruim 45 minuten, we drinken een bakkie koffie en lopen weer terug. 

a 27

Op maandagmorgen rijden we weer verder, we gaan naar Vila Nova Santo Andre. Doen daar boodschappen en rijden naar Costa de Santo Andre. Dit is een plekje waar we ieder jaar een paar dagen staan. Je parkeert er in een zandpad achter de duinen en er is een prachtig strand. In de nacht is het koud, maar overdag is het warm we gaan een paar uurtjes naar het strand. We gaan niet in zee, die is te wild. In de morgen wandelen we een keer naar Melides een plaatsje verderop.Bij Barragem de Arade, is het fijn om te wandelen met mooie uitzichten, het dichtstbijzijnde dorp ligt op 2 km.

a 28

Op woensdag 29 februari komt er een Franse camper aangereden, en wil de auto even omdraaien, hij rijdt in het losse duinzand en komt niet meer weg. Er wordt door verschillende mensen van alles geprobeerd om het eruit te trekken maar dat lukt niet. Uiteindelijk wordt het de vuilniswagen die uitkomst biedt en hem los trek.

Donderdag 1 maart gaan we eerst boodschappen doen en rijden dan naar Praia Melides, we parkeren bij de restaurantjes en kijken uit op het water. We gaan de volgende dag wandelen naar het dorpje Melides 5 km het binnenland in. We lopen eerst naar het centrum, daar is een pleintje waar het al gezellig druk is met de ouderen van het dorp. We drinken er koffie met een klein gebakje en betalen voor 2 personen € 3,10 niet te geloven. We lopen even bij de kapper binnen en over een uurtje heeft ze tijd om te knippen. We vragen of we hier gebruik kunnen maken van internet en bij de Junta de Freguesia ( de wijkraad ) kan dat. We kunnen gratis gebruik maken van internet, maar niet ons reisverhaal doorsturen wat we op usb stick hebben staan. We lezen de mail en gaan naar de kapper. Voor € 7,50 haren gewassen en geknipt.

Op zaterdagmorgen vertrekken we, er is vanavond een disco op het plein bij het strand en daar maken we plaats voor. We rijden eerst richting Grandola en tanken LPG langs de IC 1. Dan gaan we kijken bij Setubal volgens een verhaal op internet zou je daar mooi kunnen staan, we hebben de coördinaten. We zijn voorbij Setubal in een prachtig heuvelachtig gebied met mooie uitzichten op zee, als we uitkomen bij een parkeerplaats midden in het bos, daar willen we dus niet staan. We rijden verder richting Lissabon en nemen een stukje tolweg, we rijden richting Cascais waar ook een mooie parkeerplaats aan het strand zou zijn, maar die kunnen we niet vinden en de smalle straatjes van Cascais maken het een beetje moeilijk om de plek te vinden. We parkeren, bekijken wat we hiermee willen en besluiten om er vandaag een natuurtocht van te maken, we rijden verder richting Cabo da Roca. Dit is het meest westelijk gelegen punt van Europa. De rit ernaartoe is geweldig mooi. Hier parkeren we en bekijken de omgeving. 

a 29

Als we wat gegeten hebben rijden we verder richting noorden. We komen vandaag erg veel fietsers tegen die hier over de steile hellingen fietsen. Dit gebied is zeker de moeite waard om van de mooie uitzichten te genieten. We gaan via de N 247 verder en rijden slingerend door de mooie oude dorpjes. Af en toe even smalle wegen, maar je ziet wel het oude binnenland.Als we een fruitkraampje langs de weg zien stoppen we, maar als ze € 2,00 voor 1 kg sinaasappels vragen voelen we ons bedonderd en rijden door. Na heel wat strandjes en parkeerplaatsen verder komen we uiteindelijk in Praia de Santa Cruz en parkeren in het centrum aan zee. We hebben 3 Portugese buren dus zit dat wel goed.Zondagmorgen lopen we het centrum in en de winkels zijn open, we kopen sinaasappels voor €0,70 per kg. Dus maar goed dat we er gisteren niet ingetrapt zijn. Het is bewolkt maar de temperatuur is goed, vannacht was het 15 gr, maar wel af en toe regen. Nu maar hopen dat het weer meewerkt om de westkust te ontdekken. Het zou jammer zijn als we de zon moeten missen we zijn er zo aan gewend.

Op maandag 5 maart rijden we weer een stukje verder langs de westkust, en rijden via de N 247 richting Lourinha, na 4 km zien we een mooie grote parkeerplaats aan het strand.We rijden door tot Lourinha en doen er de boodschappen, we hebben geluk er is ook nog een grote markt op maandagmorgen dus die bekijken we nog even, dan verder door en we parkeren na 22 km op een parkeerplaats achter de camping in Praia Areia Branca, we hebben een mooi uitzicht op zee en op Peniche.

a 30

Op dinsdagmorgen wandelen we in de omgeving en zien Engelse mensen met een Franse camper staan 500 mtr bij ons vandaan. Die ons nog een paar mooie plaatsen doorgeven.Ook die rijden richting noorden.

Woensdag rijden we richting Peniche, we parkeren vlakbij de haven en de brandweerkazerne. We staan aan de rivier net achter de stadsmuur. We lopen bij de toeristeninfo binnen en we krijgen een hoop informatie over Peniche.We wandelen rondom de stad langs de rotskust, komen nog langs een mooie wasplaats. Er is nog een kruisweg die leidt naar een kerkje. De rotsen langs het strand lijken wel gestapeld.Bij de vuurtoren zitten we even, daarna lopen we weer richting de stad. We kijken even bij de haven en hebben er een mooie wandeling opzitten. 

a 31

Donderdag 8 maart lopen we naar het Fort aan zee, daar is een museum met de geschiedenis van Peniche. Er zijn hier hele oude vondsten gedaan uit de Romeinse tijd en er ligt van alles wat gevonden is in gezonken schepen. Ook is er een tentoonstelling van het Kantklossen, wat hier veel word gedaan. Er zijn ook kunstwerken van mensen die hier gewoond hebben.Ook het vissersleven komt aan bod, er zijn mooie foto’s van de oude boten en de bemanning.Er is ook nog een gedeelte ingericht wat verteld over de politieke gevangenen die hier gezeten hebben voordat op 25 april 1974 de Anjerrevolutie ze de vrijheid bracht. Er is veel aandacht voor die tijd in Peniche. De foto’s laten de geschiedenis zien van die tijd.Het is een mooi overzicht van dit stukje Portugal, voor € 1,50 per persoon de moeite waard.

a 32

Vrijdag 9 maart rijden we naar een strandje in de buurt van Peniche, hier komen in het weekend veel Portugezen om te zonnen op de rotsen, je ziet ze overal liggen. Als we vragen waarom ze op de rotsen gaan liggen vertellen ze dat het goed is voor je lijf.We wandelen via een wandelroute naar het verderop gelegen dorpje en drinken er een koffie in het dorpscafé.

Op zondag is het heel druk zelfs op het strand, wij kletsen nog wat met een Belgisch stel en maken plannen voor morgen. 

a 33

Maandag 12 maart rijden we naar een strandje aan de noordkant van Peniche, Praia Baleal. Dit is een surferparadijs, overal zijn surfscholen en in de morgen wordt er flink geoefend door wel 50 surfers, mooi om te bekijken. Het plaatsje ligt heel erg mooi op een rots in zee, je kunt er over het strand naar toe rijden via een smalle asfaltweg.

a 34

Het is mooi weer en we gaan eerst wandelen langs het strand en daarna liggen we nog lekker in de zon. Er staat een man die schilderijtjes verkoopt en er staat er een bij van Cabo Carvoeiro bij Peniche, we vinden het een leuke herinnering en kopen het. Ook dinsdag is het nog een leuke stranddag en in de avond maken we gebruik van het wifi punt van Bar Praia en kunnen even skypen met thuis.

Op woensdag rijden we weer verder en parkeren bij Lagoa De Obidos, bij Foz do Arelho, je mag er parkeren bij de restaurantjes en er is nog een parkeerplaats achter de picknickplaats op het zand. Er wordt gewerkt, het strand wordt opgespoten en er liggen drie zandzuigers in het water.We wandelen richting de oceaan en het strand ligt er mooi bij, we zoeken een plaatsje uit de wind en zitten te lezen.   

a 35

Vrijdag rijden we een stukje verder. We parkeren na 14 km in Sao Martinho do Porto. We staan aan de baai net achter de duinen en hebben een mooi uitzicht op de baai en het stadje.Het is bewolkt maar toch 16 graden. We wandelen wat rond en maken plannen voor de volgende dagen.

Op zaterdagmorgen is het nog bewolkt en we besluiten om naar Nazaré te rijden, we parkeren vlakbij het strand. We hebben nog net een plaatsje, het regent een beetje maar het weerstation beloofd zon, dus daar gaan we voor. We gaan wandelen naar de bovenstad, je kunt er ook met een soort kabelbaan naartoe, maar wij gaan via de trappen en genieten van het mooie uitzicht over Nazaré.

a 36

Op zaterdag is het druk in Nazaré, als we terug komen van de wandeling naar de bovenstad, staan er zeker 20 campers. Er wordt door veel mensen langs het strand gewandeld. Vlakbij de camperplaats is een pizzeria, waar ze verse pizza maken, ze zijn heerlijk. Ook is er een processie naar de Kathedraal in de bovenstad, er wordt ons verteld dat met halfvaste dat drie dagen achter elkaar is en we gaan op zondagavond kijken, dat is de derde dag. Er wordt met heiligenbeelden rondgelopen.

a 37

Er worden overal noten en gedroogd fruit verkocht en er lopen heel veel vrouwen in de traditionele kleding. Op het strand wordt nog vis gedroogd op de oude manier.

a 38

.Op maandag 19 maart rijden we langs de kust een stukje naar het noorden en parkeren in de buurt van Sao Pedro de Moel aan het strand. Er staat een flinke wind, maar we vinden een plekje om buiten uit de wind te zitten.Dinsdag wandelen we naar het dorp, wat er heel rustig ligt, geen druk verkeer en maar weinig mensen. Ook geen hoogbouw, een mooi gebleven dorp aan zee. Langs het strand mooie houten wandelpaden door het duingebied en een paar kleine strandtenten tussen de rotskust.

Op dinsdag staan we in de avond met 2 campers op de parking bij het strand.

Woensdag 21 maart rijden we een stukje verder en parkeren in Praia da Vieira, we staan er op een nieuw parkeerterrein net buiten het centrum aan de monding van de rivier, er komen veel vissers en je kunt er mooi in de duinen wandelen. De brug over de Rio Liz is afgesloten voor auto’s en om verder de strandweg te volgen naar de strandjes moet je een eindje omrijden.

Op donderdag morgen gaan we kijken als de vissers binnenkomen met de kleine bootjes, de oudjes uit het dorp zijn ook bij het strand. We wandelen in de middag langs de kustweg richting Pedrógao en over het mooie zandstrand weer terug, we zien dat ook daar campers staan en de volgende morgen rijden wij er ook naartoe.

a 39

Op zaterdag 24 maart is het bewolkt en we gaan langs de kust rijden en wat strandjes bekijken. Via Osso da Baleia, een mooi strand, maar heel afgelegen rijden we nog naar Praia Leirosa en Condeixa. Uiteindelijk belanden we na 70 km in Figueira da Foz. Daar parkeren we op een groot terrein bij de haven, er staan in het weekend heel veel Portugezen en het is een gezellige boel. We parkeren langs een grasstrook en kunnen de stoelen buiten zetten, we zitten vlakbij het strand. We wandelen over de boulevard richting Buarcos waar we enkele jaren geleden ook gestaan hebben.

Dinsdag 27 maart rijden we weer verder en parkeren tegen de duinen in Praia de Quiaios, we gaan naar het strand, 100 mtr vanaf de parkeer plaats en we zijn niet de enige.

Ook de volgende dag is het nog strandweer, we kijken bij de vissers die de boten op het strand trekken met een tractor.

a 40

Donderdag 29 maart gaan we kijken bij Praia de Mira, daar parkeren we net achter de duinen. We gaan naar het strand en dat is hier heel mooi, er is ook flink wat bedrijvigheid in het dorp. We zijn in dorpjes langs de westkust geweest waar het erg rustig was. Als we wat rondwandelen zien we deze houten kerk, vlakbij het strand, heel bijzonder.

a 41

Op vrijdag 30 maart gaan we richting huis rijden, we gaan via de N 234 naar Cantanhede en dan verder door de mooie oude dorpjes richting Luso, dan komt er nog een mooie route omhoog naar Bucaco. Vandaar via Mortágua naar de IC 12 bij Mangualde rijden we de snelweg op richting Vilar formoso. Dit is tolweg geworden. Je kunt de tol betalen bij de benzinestations langs de tolweg. Je moet de afstand aangeven die je wilt rijden en je kenteken wordt ingevoerd, daarna krijg je een ticket en die moet je voor je raam leggen of laten zien als er naar gevraagd wordt. Er hangen overal camera’s en er staat bij wat dat stuk tolweg je gaat kosten. Na ongeveer 260 km parkeren we in Vilar Formoso op de camperplaats, je betaald € 5,00 voor te parkeren en € 1,50 extra als je stroom wilt.

Op zaterdag rijden we naar Palencia, daar hebben we al vaker gestaan en in de avond staan er 25 campers. Officieel is het een plaats voor 10 campers, maar geen probleem als er meer staan.

Zondag 1 april rijden we verder, via Burgos via de N 120 naar Logrono, daar zien we deze kerk uitgehakt in de rotsen. Dan via Pamplona naar de N 135, richting Franse grens, we rijden de route waar de wandelaars naar Santiago de Compostela langskomen. En er lopen heel wat mensen, bepakt met een rugzak en de St. Jacobsschelp op de rugzak. Via de D 933 belanden we uiteindelijk in St. Palais een rit van 455 km. We hebben genoten van de mooie rit.

Maandag 2 april gaan we weer verder richting huis en rijden verder via de D 933 tot Bergerac, dan via de N 21 richting Périgueux en parkeren naar 407 km op het dorpsplein van Chalus.

Dinsdag rijden we via Limoges de A 20 naar Chateauroux en via de N 151 naar Bourges en Auxerre. Dan via de N 77 naar Troyes en via de D 677 parkeren we in Arcis sur Aube op het plein voor het gemeentehuis. Woensdagmorgen 4 april is de laatste route naar huis, we rijden via Chalon en Champagne, Reims, Charleville-Mézieres, Sedan richting de A 26, dan via Luik richting Maastricht, we nemen afslag 39 Nederweert en komen weer in ons Brabantse land, na een rit van bijna 500 km parkeren we thuis.

We hebben een hele mooie overwintering achter de rug, wel even wennen om in de regen thuis te komen, volgend jaar zeker weer naar het zuiden.

-De Gijsjes