bovagkeurmerk

040-2076588

Spanje-Portugal 2012-2013

Overwinteren in het zuiden,

We vertrekken op 26 december in de morgen, het is nog donker om 8.00 uur, alles aan kant en we hebben er zin in.

We rijden weg met wat motregen, via Maastricht, Luik, richting Sedan. Dan via Charleville- Mezieres via de A34 en de D 987 en D 977 richting Troyes, we rijden lekker door, het is rustig op de tweede Kerstdag. Dan via de N 77 naar Auxerre en de N 151 breng ons in Varzy waar we na 678 km om 16.45 uur parkeren op een p.pl. in het centrum. Een dag met veel regen. Na een rustige nacht rijden we de volgende dag weg om 8.00 uur en gaan via de D 977 richting Nevers. We volgen de N 7 en de D 2009 tanken in Gannat en nemen een pauze en we gaan de A 75 op bij Clermont-Ferrand, die is tolvrij en prima om te rijden, maar er is wel heel veel wind en nog steeds regen, via Afslag 45 rijden we door Millau, ook nu weer veel regen, maar het schiet goed op, we pauzeren even in Millau en rijden weer verder, bij Pezenas gaan we via de N 9 en de D 6009. We stoppen na 640 km in Coursan, we tanken en parkeren, het is 15 gr en de zon schijnt, daar doen we het voor.

1a

We slapen goed en de volgende morgen weer verder, we rijden richting Perpignan via de N 9, waar we altijd de camper wassen, kan dit nu niet, het tankstation wordt opgeknapt, we rijden verder en passeren de Spaanse grens om 11.00 uur.

We pauzeren even en gaan verder naar Sant Feliu de Guixols daar zijn we rond de klok van 13.00 uur, we hebben 218 km gereden.We wandelen even naar het strand en genieten van de zon, het is in de middag 19 gr. We informeren even waar bekenden van ons zijn om met oud en nieuw samen te zijn. Dat wordt nog even doorrijden ze staan bij Valencia in de buurt.Op zaterdag rijden we verder richting Vilanova i la Geltru, we rijden via de C 35 richting Granollers een mooie route door de heuvels, dan via de tolvrije AP 7 en de AP 2 naar de zuidkant van Barcelona, we willen langs een LPG station van Repsol in Zona Francia. We vinden het coördinaten N 41.33069 O 2.11059 We gaan naar de C 31 de mooie kustweg richting Sitges en net voor Sitges bij de eerste rotonde een Repsol tankstation met LPG, kom je zomaar langs !! We rijden naar een parkeerplaats aan zee in Vilanova i la Geltru en hebben 205 km op de teller staan.We overnachten aan het strand, in het centrum staat de parkeerplaats helemaal vol, het is weekend en mooi weer, iedereen lijkt naar het strand te willen. We doen nog wat boodschappen en er komt nog een camper bij staan. We maken een praatje en horen dat deze man, met zijn camper naar Senegal gaat, het wordt een testrit, hij wil over een tijdje met de camper naar Thailand. Je kunt hem volgen via www.tomham.nl

2a

De volgende morgen weer op pad, we rijden richting Valencia en parkeren op een strandje. Er zijn een paar parkeerplaatsen waar je kunt staan. We zien later de bekende waar we naar op zoek waren en babbelen gezellig bij.

Maandag 31 december worden er door Theo en Martijntje oliebollen gebakken en we genieten met nog andere rond reizende van de oer Hollandse lekkernij. In de nieuwjaarsnacht drinken we met z’n allen een borrel op het nieuwe jaar.

Dinsdag 1 januari begint de dag bewolkt, maar om 11.00 uur schijnt de zon weer en we gaan een flinke strandwandeling maken.

Donderdag 3 januari vieren we de verjaardag van Theo, de camper wordt versiert.

3a

Vrijdag 4 januari gaan we verder en rijden naar Cullera, daar staan we ieder jaar wel een paar dagen. We gaan de stad in en een internetcafé zoeken.

We staan in Cullera een plaatsje waar we ieder jaar een paar dagen staan. We komen onderweg nog 2 ondernemende mensen tegen, ze gaan op eigen kracht met dit vervoermiddel van Barcelona naar Cadiz .

Een afstand van zo’n 1000 km.

4a

In Cullera ontmoeten we bekenden en kletsen gezellig bij, de volgende dag gaan we het stadje in en wandelen langs het strand.

Er staan maar weinig campers, er wordt verteld dat je hier niet meer mag staan, maar de politie komt langs en laat ons mooi staan.

Op zondag 6 januari lopen we via de steile weg, met een kruisweg van het jaar 1795 naar het kerkje op de heuvel. Er is nog een dienst aan de gang en we drinken eerst koffie en gaan daarna de mooie kerststal bekijken in het kerkje.

5a

Een mooie wandeling met uitzicht over de omgeving. Het is in de middag lekker zonnig en we gaan naar het strand.

Maandag rijden we verder naar het zuiden, we gaan naar Javea, parkeren vlakbij het strand er staan hier veel campers. We kunnen hier radio Costa Blanca luisteren op 97.9 MHz

Dinsdag gaan we verder en rijden via de CV 740 richting Benitatxell een mooie slingerende rit naar de N 332 richting Alicante en zoeken een mooie parkeerplaats. We parkeren aan een strandje en gaan de omgeving verkennen. We kopen de Hallo een krantje met veel informatie voor de Nederlandstalige vakantieganger met een TV gids.

We rijden vrijdag 11 januari naar een strandje t.z.v. Alicante en parkeren achter de duinen, we hebben laten weten aan bekende waar we staan en drinken in de middag een borrel op de verjaardag van Els.

6a

In het weekend is het druk langs het strand, veel wandelaars maar er zijn ook kite surfers. Op maandag gaan we weer veder richting zuiden en belanden in de buurt van Torrevieja bij een mooi strandje. Op woensdag gaan we naar een markt in de buurt en rijden naar La Zenia waar we parkeren bij Playa Flaminga. We brengen onze was naar de wasserette en lopen het nieuwe winkel centrum door het heet:La Zenia boulevard .

Vrijdag rijden we naar Los Alcazares. Daar staan heel veel campers, er zijn groepjes in het park maar ook langs de boulevard. Op zaterdag is er een grote markt met groenten en fruit. In de middag gaat het regenen.De eerste regen sinds lange tijd er staat veel wind.Zondagmorgen vertrekken we en rijden eerst naar Cartagena we tanken er bij de Repsol LPG en mogen water bijvullen. Coördinaten: N 37.60737 W 0.97165Daarna kijken we nog even bij de haven voor een plaatsje, maar rijden toch maar door naar LA Azohia. Daar staan veel campers, hier lang niet zoveel wind als in Los Alcazares . En we komen weer bekenden tegen, dus lekker bij praten. We hebben een mooi uitzicht op zee.We gaan wandelen en posten een brief voor de kleinkinderen in Isla Plana. Een mooie wandeling langs het strand. Er komt zelfs een bakker langs met brood iedere morgen. Na drie dagen vertrekken we woensdag 23 januari gaan we naar Calabardina bij Aquilas, er staan wat campers en de plek ziet er mooi uit. Er staat wel veel wind maar we vinden een plaatsje achter de struiken en we hebben een mooi uitzicht.In de avond is de plaats verlicht door de bijna volle maan, het is helder en er staan heel veel sterren.

Donderdag 17 januari, we gaan internetten in het winkelcentrum bij de Mercadona, € 1,- voor 20 min. We halen de was op bij de wasserette en betalen € 15,- voor 2 tassen vol. We wandelen nog langs het strand.

7a

Vrijdag rijden we naar Los Alcazares. Daar staan heel veel campers, er zijn groepjes in het park maar ook langs de boulevard. Op zaterdag is er een grote markt met groenten en fruit. In de middag gaat het regenen.De eerste regen sinds lange tijd er staat veel wind.

Zondagmorgen vertrekken we en rijden eerst naar Cartagena we tanken er bij de Repsol LPG en mogen water bijvullen. Coördinaten: N 37.60737 W 0.97165Daarna kijken we nog even bij de haven voor een plaatsje, maar rijden toch maar door naar LA Azohia. Daar staan veel campers, hier lang niet zoveel wind als in Los Alcazares . En we komen weer bekenden tegen, dus lekker bij praten. We hebben een mooi uitzicht op zee.We gaan wandelen en posten een brief voor de kleinkinderen in Isla Plana. Een mooie wandeling langs het strand. Er komt zelfs een bakker langs met brood iedere morgen. Na drie dagen vertrekken we woensdag 23 januari gaan we naar Calabardina bij Aquilas, er staan wat campers en de plek ziet er mooi uit.

8a

Er staat wel veel wind maar we vinden een plaatsje achter de struiken en we hebben een mooi uitzicht.In de avond is de plaats verlicht door de bijna volle maan, het is helder en er staan heel veel sterren.

We gaan zaterdag 26 januari vanuit Calabardina naar de haven van Aquilas, er staan maar 4 campers en we kunnen er 2 dagen staan. We wandelen naar het Castillo de San Juan boven op de rots bij de haven en hebben een mooi uitzicht over de andere kant van Aquilas richting zuiden. Het is daar druk op de terrasjes langs het strand in het weekend.

9a

Op maandag gaan we verder en parkeren op een strandje tussen Aquilas en San Juan de los Torreros. Het is bijna windstil en heerlijk warm, bijna een zomerse dag in Nederland. We wandelen over het lange afstandwandelpad richting San Juan de los Torreros een mooie route langs de grillige kust. Op woensdag gaan we de andere kant op langs de kust en in de middag is het weer heerlijk warm en we nemen een frisse duik in de zee.Donderdag rijden we eerst naar Pozo Higuera een dorpje in de buurt van Pulpi en kopen wijn. Daarna via Vera naar Puerto del Rey, daar staat geen camper bij het strand, waar eerst volop campers stonden.We rijden daarna een flinke route via de AP 7 en de N 340 naar Motril, daar parkeren we in de middag.En daar is het heerlijk aan het strand, we wandelen langs de boulevard en nemen een kijkje op de camping, waar het goed vol staat, maar erg dicht op elkaar. We zien Els en Gerard vrijdag die hebben dit mooie plekje ook bekeken, we drinken in de middag een borrel op het weerzien.Zaterdag rijden we via de N 340 de mooie kustweg en tanken in Maro net voor het dorp bronwater N 36.75940 W 3.83759 rechts van de weg straatje naar beneden rijden.Dan gaan we door naar Torrox en parkeren op ons favorieten plekje, maar na 30 min. komt de politie, wel parkeren voor een paar uur, maar niet meer overnachten. Dat is heel jammer !!!We vertrekken en rijden naar Torre del Mar, we zien in het hele stadje maar 3 campers staan. We parkeren bij het strand doen boodschappen en wachten eens even af of we hier weggestuurd worden. We hebben een alternatief voor handen.

We gaan Torre del Mar in en zoeken een kapper op, we doen nog wat boodschappen en staan in om 17.00 uur alleen. Er staan borden dat je hier niet mag staan tussen 21.00 uur en 9.00 uur. Iets nieuws.

Dus rijden we een dorpje verder en parkeren daar voor de nacht.

10a

Op zondag morgen gaan we toch nog eens kijken of er campers staan, maar deze hele grote parkeerplaats is leeg. Waar vorig jaar nog 50 campers stonden. Ook in de straten bij de flats, waar altijd campers stonden, staat niemand. We vertrekken ook, het waait behoorlijk en we kijken nog in Benajarafe en in Chilches, ook daar staan nieuwe borden niet parkeren of niet tussen 21.00 uur en 9.00 uur.

We besluiten om naar Portugal te rijden, we hadden hier nog graag even in deze plaatsen willen staan, maar het kan dus niet. Na 425 km parkeren we in Altura, er is nog net een plaatsje voor ons. Het is inmiddels 16.30 uur. Hier staan zeker 100 campers, dat zal dus ook niet blijven bestaan.

Maandag morgen 4 februari rijden we naar Pedras del Rei, we gaan de was doen op het bungalowpark. Voor €4,- een wasmachine van 6 kg, drogen ook €4,- voor een machine van 6 kg. Munten haal je bij de receptie en de gebruiksaanwijzing ook in het Nederlands.

In de middag wandelen we naar Santa Luzia en daar staan op het marktplein ook veel campers.

Dinsdagmorgen vertrekken we naar Quarteira en parkeren aan het strand, bij Forte Novo.

11a

Als we op woensdag naar de zigeunermarkt in Fonte Santa gaan zien we een nieuwe camperplaats vlakbij de Lidl. Voor €2,- parkeren, stroom is ook €2,-

We hebben overnacht op het strand bij Forte Novo, maar op woensdag, na de zigeunermarkt besluiten we om in de avond naar de camperplaats te vertrekken in Fonte Santa.

Het is een mooie camperplaats op 2 km afstand van Quarteira.

N 37.07360 W8.37806

12a

Donderdag morgen doen we eerst boodschappen bij de Lidl 200 mtr verder en rijden dan door naar Barragem do Arade, daar staan we beneden, er staat wel wat wind. Maar we kunnen buiten zitten.

Het is koud in de nacht, maar overdag schijnt de zon en je kunt hier mooi wandelen, we houden het hier wel een paar dagen uit. De bakker komt in de middag langs.

Maandag 11 februari vertrekken we.

We krijgen een berichtje van kennissen uit België die staan bij Praia Marinha we gaan er naartoe en kletsen bij met Omer en Christien het wordt een gezellige dag. We wandelen over de mooie rotsen langs de kust en hebben een heerlijke dag, ook al valt er af en toe een drupje regen.

13a

Op dinsdag rijden we naar Portimao, ook daar staan bekende, het is ook daar een gezellig weerzien. We drinken samen wat en wandelen langs het mooie strand en kijken even bij het eetcafé de Duke of Holland of die vandaag weer lekkere frietjes bakt.

We hebben weer eens lekker een frietje gegeten en op woensdagmorgen 13 februari rijden we naar Praia Amado aan de westkust. Daar komen 2 Duitsers met een bijzondere camper. Ze hebben zelfs hout bij om een vuurtje te maken, echte kampeerders.

14a

Donderdag gaan we wandelen en lopen een rondje langs de kust en Praia Bordeira, drinken even koffie in Carrapateira. We willen gebruik maken van het wifi punt maar dat werkt niet, jammer. We lopen weer naar ons huisje op wielen.

Er zijn niet zoveel surfers als andere jaren, maar op vrijdagavond komen er weer.

Wij vertrekken zaterdagmorgen, we rijden eerst het dorp in voor brood en tanken water bij de wasplaats, dan door naar Odeceixe daar parkeren we aan de rivier met een mooi uitzicht op het strand. De bron loopt nog en er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Je kunt er alleen bij als het eb is.

15a

Hier staan altijd aparte campers, een beetje hippie achtig. Er zijn beschilderde busjes en opgebouwde units, die veel weg hebben van een kleine blokhut.

Zondag wandelen we naar Odeceixe, er is een kleine markt in het centrum. We drinken koffie en hebben er een mooie wandeling opzitten. Jammer dat ook hier het wifi punt niet werkt in het weekend.

Maandag 18 februari rijden we via de N 120 een mooie route puur natuur naar Costa de Santo Andre.

We parkeren achter de duinen in de zandpad.

Dinsdagmorgen schijnt het zonnetje en we gaan maar eens wat was doen. In de middag wandelen we door de duinen naar Praia Melides, een plekje waar ook altijd campers staan.

Op het strand bij Costa de Santo Andre staat een gedenkteken voor de vissers uit dit dorp die in 1963 omgekomen zijn toen hun vissersboot verging.

50 jaar na dato is er deze gedenksteen neergezet.

16a

Woensdag is het weer volop zon, het is in de nacht koud en er valt af en toe een bui, maar overdag is het prima weer.

Donderdag in de morgen vertrekken we in Costa de Santo Andre, we rijden via Grandola naar de IC 1 dan via Alcacar do Sal naar Vila Franca. Dan via de N1 en een stukje A 15 en A 8 bij Obidos naar de IP 6 naar een strandje bij Peniche. De A 15 en de A 8 zijn hier een stukje tolvrij. Een rit van ongeveer 240 km. Het is wat bewolkt en goed weer om een eind te rijden. We wandelen op vrijdag 22 februari naar Peniche. We lopen over het strand en komen bij de haven Peniche binnen. Daar liggen veel van dit soort bootjes, vergane glorie.

17a

We gaan naar het Brandweer museum, daar is een koffie tentje bij en je kunt gratis het kleine museum bekijken.

Zaterdag staat er heel veel wind en we wandelen naar Sao Bernardino, een mooie route. De storm blijft en we draaien de camper zodat we er minder last van hebben.

We gaan op zondag met de camper naar Peniche en parkeren vlakbij het museum, we staan tussen 30 Portugese campers. De zon is er weer en de wind een stuk minder, we wandelen naar de vuurtoren en langs de kust weer terug naar de camperplaats.

Maandag tanken we water bij de wasplaats, doen boodschappen en rijden naar Praia Baleal, dit is een paradijsje voor surfers, het is er niet druk en we staan op de parking aan het strand. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op Peniche.

18a

Dinsdag 26 februari wandelen we over het strand naar Peniche en drinken koffie in een klein cafeetje voor maar € 2,54 met gebak erbij. In de middag zitten we op het strand en kijken naar de surfers. Een mooie zonnige dag.

Woensdag 27 februari is het weer een stuk minder, we wandelen naar het dorpje Baleal op de rotsen. Er staat veel wind.

Donderdag vertrekken we met regen en veel wind, we rijden naar Foz do Arelho, dat ligt aan Lagoa de Obidos. We staan eerst op de parkeerplaats bij het kleine centrum, maar er is een nieuwe plaats. Je staat aan het water en er is een sanizuil.

19a

We staan 2 dagen en op zaterdag 2 maart komt er in de avond iemand langs om € 4,50 op te halen, of je vanaf nu moet betalen of alleen in het weekend is niet duidelijk. De Portugezen hebben er veel moeite mee, een hele discussie. Wij betalen, 3 dagen staan voor €4,50 is geen probleem.

Je kunt hier leuk wandelen en er is een kleine supermarkt in het dorpje.

Zondag 3 maart rijden we naar Nazare, het is bewolkt. We wandelen wat rond en eten in de avond een pizza, vlakbij de parkeerplaats is een pizza tent.

Maandag morgen worden we wakker met regen, we rijden naar Praia da Vieira, langs de mooie strandweg, puur natuur. We parkeren aan de monding van de rivier, er staat een flinke wind. We kunnen alleen maar naar het dorp wandelen, de brug over de rivier wordt vervangen.

Onderweg is er iets met de auto aan de hand, er ontsnapt lucht met veel geluid, we bellen Beroca en Jan legt ons uit waar we kunnen kijken en ja hoor, een slang is kapot, er zit een scheurtje in. We plakken het zo goed als het kan dicht en gaan op zoek naar een garage. We gaan dinsdag 5 maart eerst langs Vieira de Leiria waar we LPG tanken. N 39.86612

W 8.92541 Daar vragen we naar een garage en we worden richting Leiria gestuurd. We komen bij Bosch Service garage, N 39.82092 W 8.83974

Daar worden we doorverwezen naar een garage 5 km verder omdat het een Fiat onderdeel moet zijn, wat niet in voorraad is bij deze garage. We worden vriendelijk in het Engels geholpen.

Dan verder naar de Fiat garage, A Braz Heleno S.A. Aan de N 109.

N 39.78285 W 8.82456 die staan ons ook in het Engels te woord en bestellen het onderdeel. Het zal er zijn woensdagmiddag. We spreken af dat we om 14.00 uur terug komen om de slang te laten vervangen. We rijden naar Leiria 5 km verder, daar zou je volgens Facile-en-Route campergids kunnen parkeren bij het Kasteel. Mooi niet dus !!!!!! We rijden terug en parkeren 500 mtr voor de garage.

Op woensdag 6 maart is het bewolkt en het regen af en toe, omdat we moeten wachten lezen we maar een boek. Om 14.00 uur wordt de camper binnen gereden in de garage en wordt het onderdeel vervangen. Het is een slang van de interkoeling van de turbo wordt ons uitgelegd. We worden heel vriendelijk naar de kantine gebracht voor koffie en we rijden tevreden naar Praia Pedrógâo. Daar is het mooi maar er staat nog steeds veel wind en af en toe een felle bui.

Vrijdag 8 maart rijden we naar Figueira da Foz, de parkeerplaats bij de haven is helemaal vernieuwd. Er is een omleiding om er naartoe te rijden, er wordt een grote rotonde aangelegd. De parkeerplaats die eerst omzoomt was met struiken geeft nu een vrij zicht op de zee en het strand.

20a

Er staan niet zoveel campers als vorig jaar. We wandelen naar de vernieuwde markthal, voor groente en fruit kun je daar terecht. Vrijdag avond is er een flinke onweersbui met veel regen en af en toe hagel.

Zaterdag wandelen we over het strand richting Buarcos, er staat nog veel wind maar de zon schijnt volop. We zoeken een Nederlandse krant, maar die is hier niet te koop. Vorig jaar wel, maar nu niet meer.

We krijgen bezoek van een Nederlander op de motor, die staat met zijn grote trailer en vrachtwagen hier een eindje vandaan. Hij komt wat dingen vragen, het is de eerste keer dat hij hier overwinterd. De trailer die hij bij heeft is verdeeld in een gedeelte voor zijn paard en een leef gedeelte. Hij zoekt vooral de plaatsen op waar hij plaats heeft voor zijn paard.

We wisselen wat plaatsjes uit, we zijn benieuwd of we hem nog eens tegenkomen met zijn combinatie.

We rijden maandag 11 maart naar Praia da Quiaios, het is niet zo’n best weer, maar we kunnen wel even het strand op. Dinsdag gaan we kijken bij Praia da Tocha, hier staan we aan de rand van het dorp, bij een cafeetje.

21a

Woensdag vertrekken we weer en gaan naar Praia de Mira, we parkeren achter de duinen en doen de was, dat moet ook weer eens gebeuren. Het is zonnig, maar er staat wel veel wind. Donderdag is er bijna geen wind en we genieten, we zitten weer lekker buiten.

Vrijdag rijden we een stukje naar het noorden, we parkeren op plekje bij Praia da Vagueira. We staan achter de duinen, een supermarkt in de buurt en er zijn aan de boulevard ook verschillende winkeltjes open. Dat is wel eens anders. Zaterdag is een dag die begint met regen, maar we kunnen gelukkig in de middag een flink eind wandelen naar Costa Nova do Prado. Hier is het een stuk drukker en we besluiten op zondag 17 maart daar naartoe te rijden. We parkeren eerst op een officiële camperplaats bij de Lagune, maar als we gaan wandelen zien we een mooie plaats aan de rand van het dorp aan de duinen. Bij een kerkje.

22a

We staan vlakbij het strand, er staat een flinke wind.

Maandag morgen is het windstil en het zonnetje schijnt. Weer een heerlijke dag.

23a

Dinsdag gaan we kijken bij Praia da Barra, je mag hier staan aan het kanaal, er komen heel wat vissersboten langs. Je staat 400 mtr van het strand. In de morgen een flinke bui maar later weer droog. We gaan internetten bij een cafeetje en bekijken weer online, het is wisselvallig weer, maar het ziet er goed uit voor de komende week.

Woensdag gaan we het strand verkennen, er zijn hier houten looppaden op de duinen en zo kun je het hele strand langslopen, overal wordt gewerkt aan de strandtenten. Hier zijn ze ook aan het surfen.

Donderdag 21 maart rijden we naar Aveiro, ook hier parkeren we aan het kanaal net aan de rand van het oude centrum. We gaan een plattegrond van de stad halen en lopen door het oude gedeelte. Bij het park worden we aangesproken of we met de rondvaartboot mee willen. Voor 45 min. een toer door de omgeving.

Vrijdagmorgen gaan we eerst naar de rondvaartboten en voor € 6,- maken we een rondje door de kanalen. We krijgen veel uitleg over de omgeving. Vooral over de zoutwinning in dit gebied. De boten zijn beschilderd op de punten. Aan de ene kant iets van de stad en de eigenaar. En aan de andere kant iets religieus en ondeugends. De jonge gids geniet van zijn werk en onze aandacht. Dit is zeker de moeite waard bij een bezoek aan de mooie stad Aveiro.

24a

In Aveiro is een groot nieuw winkelcentrum met een Mc Donalds, het is er erg druk, de Portugezen houden dus ook van snacks. Ook een opticien, dat is maar goed ook, Kees heeft problemen met zijn bril er is een beentje afgebroken, we gaan eens kijken of ze er iets aan kunnen doen. We hebben geluk er is een passend montuur en de glazen kunnen zo overgezet worden.

Zaterdag 23 maart rijden we naar Bico, bij het haventje aan het meer parkeren we.

We gaan wandelen en komen uit bij dit mooie cafeetje.

Er is een mooie wandel route langs het water en overal worden de haventjes opgeknapt.

25a

Hier wordt nog veel gevist met de mooie beschilderde boten. In de avond gaat het regenen tot in de morgen.

Zondag rijden we naar Torreira, daar kun je staan achter de duinen aan het strand of bij een parkje bij het meer. Wij sluiten aan bij de campers aan het meer.

26a

We kijken ook nog in Säo Jacinto, een mooie plaats om te parkeren aan het strand, we rijden door naar Furadouro ook daar kun je parkeren aan de duinen, het centrum op loopafstand. Hier staan we met meerdere campers, jammer dat het regent, maar nog altijd beter dan ons koude Nederlandje en dat voor eind maart.

In Furadouro, staan we met een paar campers ook weer vlakbij het strand op een verharde parkeerplaats, we gaan het dorpje in en proberen wat mail op te halen bij een internet cafeetje. Dat lukt niet de verbinding is slecht en de stroom valt uit. Het heeft flink geregend, misschien geeft dat problemen. Bij de toeristen info verteld men ons dat je in Esmoriz mooi aan het strand kunt staan.

Dinsdag 26 maart rijden we daar naar toe. We parkeren aan de rand van het centrum aan zee. We wandelen wat rond en kijken naar de mooie rotondes met de beelden. Dat zie je hier vaak.

27a

Aan de strandtenten wordt volop gewerkt, er ligt hier een mooi strand. Vlakbij de parkeerplaats is een internet café het heet: DS cafe praia en we versturen de mail en drinken een pilsje. Hier kunnen we de eigen laptop gebruiken.

Donderdag 28 maart vertrekken we verder naar het noorden, we gaan kijken bij Agucadoura. We betalen € 1,05 aan tol via een betaal automaat en de snelweg door Porto is verder tolvrij. Via de N 14 en de N 13 rijden we er naartoe, maar het is ons wat te afgelegen en we rijden door naar Esposende. Daar parkeren we aan de vuurtoren en wandelen door het centrum. Later in de middag weer flinke regenbuien en die gaan door tot de volgende morgen.

Vrijdag rijden naar Barcelos, een mooie plaats een eindje landinwaarts. Ook daar regen, later in de middag kunnen we nog even door de oude stad lopen.

28a

Zaterdag 30 maart beginnen we aan de route naar huis, we rijden vandaag naar Leon in Spanje. Dat doen we via de mooie route de N 103.

We rijden door mooie oude bergdorpjes en overal zijn er kleine water- valletjes langs de weg door de regen die de afgelopen weken gevallen is. We rijden tot Chaves dan naar da A 75 en de A 52 en via de A 66 tot Leon. We parkeren bij de camperplaats die tegen het centrum aanligt. Het is er erg druk maar we vinden nog een plaatsje.

Zondag 31 maart rijden we via de A 231 richting Burgos en Vitoria Gasteiz richting San Sebastian, een leuke route we doen dit via de N 1 en de A 1

We rijden tolvrij tot A 8 die overgaat naar de A 63 daar betalen we tol tot afslag 8

We willen de drukte met de Pasen in San Sebastian en de strandjes rondom Bayonne omzeilen. We betalen via de betaal automaat waar je met munten en biljetten of een betaalpas kunt betalen totaal € 13,22

29a

Het is een mooie route zeker als het mooi weer is. We parkeren in Dax en hebben er ruim 500 km opzitten. Maandag rijden we weer verder richting huis, eerst in de regen en na 100 km in de zon, we doen dit via Mont-de-Marsan, Marmande, Perigueux we parkeren in Chalus aan de N 21 na 360 km.

Dinsdag gaat het weer verder richting noorden. Richting Limoges dan verder via de A 20 richting Chateauroux, dan naar Bourges en Auxerre en parkeren na 430 km in Pontigny aan de N 77

Woensdag de laatste etappe, via Troyes en Chalons-en-Champagne richting Luik en daarna richting Brabant waar we na nog even boodschappen doen en we zijn weer thuis na een rit van zo’n 600 km.

 

We hebben een mooie tijd gehad, wel wat veel regen de laatste weken in Portugal, maar we kijken er met een goed gevoel op terug. Een mooie toer van ongeveer 7000 km. En volgende winter, weer naar het zuiden !!