bovagkeurmerk

040-2076588

Spanje-Portugal 2013-2014

Na een gezellige Sinterklaas avond gaan we vrijdag 6 december 2013 op weg naar het zuiden. We rijden onze vaste route, met een kleine uitzondering in noord Frankrijk, we gaan op bezoek bij familie in Rupt Devant Saint Mihiel. Daarna overnachten we 22 km verder in Bar le Duc. Een rustige overnachtingsplaats bij het station.

1a

Deze overnachtingplaats is voortaan betaald, via een automaat kun je kiezen voor de duur van je verblijf. Een nacht kost € 5,- en wil je 24 uur parkeren dan betaal je € 9,60. Betalen kan met bankpas

Het is er niet druk, wel erg koud in de nacht maar als we zondag morgen weer op pad gaan schijnt de zon.De route via de A 75 is erg mooi. We stoppen in Coursan en tanken diesel bij de Super U voor € 1,31. Daarna rijden we via Le Boulou naar Spanje, waar we parkeren na 380 km. In Platja d’Aro. We staan op de officiële camperplaats, die gratis is in de wintermaanden. Sanizuil aanwezig. We zoeken een mooie plaats en wandelen naar de zee.

2a

Woensdag 11 december vertrekken we in Platja d’Aro en rijden naar Villanova i la Geltru, we tanken onderweg LPG aan de C 31 bij de Repsol in Sitges N 41.23841  O 1.82758

We mogen niet parkeren bij het parkje in Villanova i la Geltru, maar wel een eindje verder langs de weg. Een Spaanse man met camper onderhandeld met de politie, hij heeft er 6 dagen gestaan alleen, nu staan we met 4 en is het teveel. We rijden gezamenlijk naar het aangewezen plekje en er is geen probleem.

De volgende morgen rijden we naar een strandje bij Tarragona, we staan er vlakbij zee. Hier staan we mooi. We wandelen naar het centrum en langs het strand. De nachten zijn koud maar overdag is er volop zon.Er komen wat camperaars kijken naar ons vaste draaibare zonnepaneel, wat nu de zon laag staat zijn voordeel heeft.

Zondag 15 december rijden we verder naar het zuiden via de N 340, we belanden in de buurt van Vinaros. We staan er een paar dagen op een klein strandje en donderdag 19 december rijden we naar Burriana, we parkeren vlakbij het strand. Zondag is hier een mooie markt is ons verteld.

3a

Zondagmorgen lopen we over de markt en gaan in de middag terug voor frietjes  en gegrilde kip. Heerlijk en lekker makkelijk.

Maandag 23 december gaan we weer op pad, we rijden de N 340 dan richting kust en vinden een mooie plaats aan het strand aan de noord kant van Sagunto, playa Almenara.Hier vieren we kerst, er staat nog een Nederlander. We kunnen hier heerlijk langs het strand wandelen.

4a

We rijden op vrijdag 27 december weg uit Almanara, gaan kijken bij El Salar en parkeren bij het strand, in de middag komen er nog een paar campers en we blijven overnachten.

4a

We rijden op vrijdag 27 december weg uit Almanara, gaan kijken bij El Salar en parkeren bij het strand, in de middag komen er nog een paar campers en we blijven overnachten.

5a

De volgende morgen vertrekken er weer, maar er komen er ook weer bij. Er komen ook bekenden, maar er staan te veel campers en op maandag morgen komt de politie en zegt dat er een paar weg moeten, we moeten meer verspreiden, dan is het geen probleem. We wandelen naar El Salar, de kleine winkel is 14 dagen gesloten, maar bij een restaurant kunnen we brood halen. Als we terug komen zijn er een paar campers vertrokken en wij rijden naar een parkeerterrein een eindje verderop. Nu staan er verspreidt 5 campers en er is geen probleem. Wij vieren hier oud en nieuw met Els en Geert. 

Op nieuwjaarsdag worden we wakker met een strak blauwe lucht, we wandelen langs de kust naar El Salar en door het natuurgebied weer terug naar de parkeerplaats. Zitten in de middag heerlijk in de zon, het jaar 2014 begint goed.

We gaan op 2 januari weg in El Salar en rijden naar Cullera, doen daar de boodschappen en gaan voor te internetten naar Mc Donalds, het is geen succes, we willen het reisverhaal versturen maar het duurt eindeloos lang door de foto’s. Daarom later naar een internetcafé en daar gaat het super snel. We lezen mail en versturen mail, zitten er bijna 45 min. voor € 0,30

Op de camperplaats is het druk in Cullera, we praten bij met wat bekende en lopen het winkelcentrum in, voor ons gevoel lang niet zo druk als andere jaren.

Zaterdag 4 januari rijden we naar Platja de Piles, er staat niemand en we zoeken een plaatsje een eindje verderop. De zon schijnt en we gaan de boel verkennen. We blijven tot dinsdag en dan gaan we weer verder.

6a

We rijden naar Javea en tanken daar LPG bij de Repsol N 38.78190  O 0.17939 Je kunt daar ook je was doen. We vinden een mooie plaats aan zee. Maar vroeg in de avond moeten we vertrekken. Er zijn die morgen al veel campers weggestuurd die in het centrum stonden en wij moeten ook weg. De politie verteld dat we naar een camping moeten. We rijden richting Alicante en vinden een mooie plaats aan het strand, net buiten El Campello.

Zaterdag 11 januari rijden we naar Gran Alacant, we staan op een parkeerplaats achter de duinen. Dit gedeelte heet playa Carabassi.

7a

Els en Gerard zijn er ook. Els is jarig en in de avond gaan we naar een gezellig restaurantje waar een Nederlander de eigenaar van is, het heet: Bar Restaurant Next Door. Je kunt er heerlijk eten voor een redelijke prijs. Je kunt het restaurant vinden als je bij camperplaats rechtsaf gaat, einde weg links en dan eerste weg rechts en na ongeveer 500 mtr weer linksaf gaat. Daar is een straatje met veel restaurantjes. Boven is het restaurant Next Door.

Zondag 12 januari worden we wakker met een heerlijk zonnetje, na een paar dagen bewolking komt dat goed uit, kunnen we weer buiten zitten. We wandelen het dorpje in en komen bij een bakker, die adverteert met Hollandse broodjes. Er staan op de p.pl. zeker 30 campers. Vier jaar geleden stonden we met 4 campers, de tam tam gaat snel onder de camperaars.

8a

Als we vertrekken in Gran Alicant, gaan we eerst internetten bij de toeristen info. Die aan de linkerkant van de boulevard is. We tanken nog water en gaan naar La Zenia waar we de was naar de wasserette brengen. Als we in La Zenia aankomen schrikken we van de vele campers die er staan. We willen graag 2 nachten blijven, dan is de was ook weer klaar. De politie komt langs en we kunnen blijven, maar er worden campers weggestuurd die hier te lang staan.

We gaan op woensdag 15 januari naar het nieuwe winkelcentrum, halen de was op en kijken nog wat rond.

Donderdag rijden we naar Los Alcazares, we parkeren eerst bij het park, maar daar is het zo druk er staan we 80 campers verdeeld over verschillende p. pl. We gaan verder kijken er is ook nog een p.pl. op zand vlakbij het strand. Daar komen we Geert en Els tegen die morgen vertrekken. Dan wordt dit ons plaatsje morgen.Hier staan we met een mooi uitzicht op het strand.

9a

Zondag regent het flink en de ondergrond wordt een grote modderpoel, we verplaatsen de camper omdat we er nu nog uit kunnen rijden en morgen misschien niet meer. Maandag 20 januari vertrekken we en rijden naar La Azohia, de zon schijnt weer. We zoeken een plaats en blijven een paar dagen. We gaan naar de kleine supermarkt halen wat broodjes en rode wijn van 14,5 % een kan van 2 liter voor € 2,80. We genieten van het zonnetje en het mooie uitzicht op zee.

Donderdag 23 januari gaan we eerst in Mazarron boodschappen doen en rijden dan door naar Playa Calabardina bij Aquilas. Als we een plaatsje gevonden hebben zien we dat iedereen naar zee staat te kijken, er zit een man op een omgeslagen zeilbootje. Hij is niet in paniek en blijft wat ronddobberen op zee. Er wordt naar de kustwacht gebeld en even later is er een boot die hem op komt halen.

10a

Zaterdag 25 januari gaan we eerst naar de markt in Aquilas, daarna rijden we richting San Juan de Los Torreros en vinden een mooie plaats. In de morgen is het bewolkt, maar in de loop van de middag is het weer prima weer. Het wordt zo goed dat we een duik gaan nemen. Fris maar wel lekker.

11a

We blijven een paar dagen en wandelen in de mooie omgeving.

Woensdag 29 januari gaan we weer verder richting zuiden en rijden we naar Villaricos, we gaan eerst boodschappen doen bij de Consum en rijden dan naar de camperplaats. Het is er gezellig druk, komt ook omdat er nu water is en een put voor de wc.

12a

We blijven er een dag en gaan op donderdag door naar Garrucha. We lopen wat rond en Toos laat haar haren knippen. Voor € 10,00 gewassen en prima geknipt. Ook nog even internetten en voor 45 min betalen we € 0,50 alles weer gelezen en verstuurd. Even het weer- bericht online bekeken en de komende 14 dagen prima weer in het zuiden van Spanje. Dan vrijdag morgen naar de markt. We kopen er verse groenten en fruit.

Na de markt rijden we naar Carboneras via de mooie route langs de zee en daar ontdekken we een leuke plekje om nog eens te staan. We rijden nu door naar Almeria, daar is een plaats aan het strand waar je mag staan en een wasserette op 400 mtr.

13a

Er zijn wasmachines voor 8 kg en 14 kg. We wassen voor € 4,50 per 8 kg en de was duurt 35 min het is nog schoon ook en we drogen 1 trommel voor € 3,00 dat duurt ook 35 min. Als dat weer is gedaan gaan we lekker aan het strand zitten en in de avond genieten we van het uitzicht op zee. De hele avond door wordt er langs het strand gewandeld en hard gelopen. We staan onder de palmbomen aan de boulevard.

Zaterdag 1 februari rijden we naar Motril, daar staan we ieder jaar. Het is een mooie plek aan het strand. Maandag 3 februari gaan we weer verder, we rijden via de N 340 de mooie kustweg richting Nerja, dan richting Torrox, waar we vaak geparkeerd stonden bij het strand. Maar dat kan niet meer, dan door naar Torre de Mar. Hier parkeren we overdag, je mag er tot 21.00 uur parkeren bij het strand, maar niet overnachten. We rijden verder en parkeren net voor Amayate. Als we daar even staan komt er een man met 2 stieren voor een hoge kar, hij is ze aan het trainen. Er is een parcours uitgezet.

14a

Mooi om te zien hoe hij dat doet. Ze moeten door een diepe kuil en over een flinke berg heen. En er is ook een slalom baantje uitgezet. Even later komt er nog iemand met een span stieren. Er wordt flink geoefend, misschien is er binnenkort ergens een treffen met dit soort oude gebruiken. Dinsdag rijden we weer verder richting Malaga, we parkeren in de buurt van Ricon de la Victoria aan het strand, morgen is er een verjaardag te vieren waarvoor we uitgenodigd zijn. Woensdag 5 februari in de morgen koffie en gebak bij jarige Gerard. Els heeft lekker gebak gehaald, daarna wandelen we en gaan kijken waar we vanavond wat kunnen gaan eten. Het wordt pizza, er is wifi dus kunnen we ook de mail even lezen.

Woensdagavond 5 februari wordt het een gezellige avond. De pizza is heerlijk. De volgende dag gaan we weer verder, we kijken in Pedregalejo net voor Malaga daar is een kleine parkeerplaats aan het strand, maar we besluiten hier niet gaan te staan. Je kunt alleen maar binnen de vakken parkeren met de achterkant van de camper naar zee. Een stuk over het wandelpad parkeren is hier niet handig. En na 2 maanden Spanje hebben we zin om naar Portugal te gaan.We rijden naar Portugal, via de A 45 en de A 92 langs Sevilla en de A 49 naar de grens met Portugal. In het binnenland is het bewolkt, maar als we de rivier Guadiana oversteken en in Portugal komen, meteen een flinke regenbui. We parkeren in Castro Marim, daar is zaterdag een markt.

Zaterdag morgen begint met regen, de markt staat niet zo vol kramen als bij zonnig weer, maar toch een mooie markt. Daarna rijden we naar Pedras d’el Rei.

Zondag 9 februari de hele dag regen, wat een tegenvaller. Maandag wel zon en kunnen we buiten zitten. Dinsdag rijden we naar Estoi een stukje het binnenland in, zou een mooie plaats zijn, maar de camperplaats staat vol en het regent. Daarna rijden we naar Quateira. Het gaat alleen maar meer regenen en de vooruitzichten zijn niet goed. Het blijft voorlopig zo. We besluiten om terug te rijden naar Spanje. Nooit gedacht dat we dat  zouden doen, maar daar is het weer veel beter en we gaan toch voor de zon. We rijden naar Rincon de la Victoria terug en na een rit van zo’n 6 uur komen we s’avonds om 19.00 uur aan. Nu maar hopen dat we er goed aan gedaan hebben. We parkeren langs Els en Gerard, die hebben ook besloten terug te rijden naar de Spaanse kust en de zon. We drinken samen een borrel en gaan tevreden slapen.

De volgende dag gaan we bronwater tanken en rijden we langs de mooie kust naar Guardias Viejas. We rijden een stukje A 7 bij afslag 406 gaan we in El Ejido naar de Lidl en zien een Repsol tankstation met L P G. N 36.75944  W 2.80452 altijd makkelijk om te weten. Daarna richting  strand, er is wel wat wind maar ook heel veel zon en we hebben een mooi uitzicht op Almerimar. Er zijn heel veel surfers en we wandelen langs de mooie boulevard naar Almerimar. Ook hier staan veel campers bij de haven.

Zaterdag  vertrekken we en gaan naar Roquetes de Mar, er staan veel campers maar we vinden nog een mooie plaats en zetten de stoelen op het strand.

Maandag 17 februari rijden we naar Cabo de Gata, een klein stil dorpje t.z.o. van Almeria. We parkeren aan de zijkant van het dorp vlakbij de vissersbootjes op het strand.Het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan.

15a

De volgende dag wandelen we langs het strand richting de vuurtoren. Daar is ook nog een mooi stukje om te staan.

Woensdag rijden we naar San Jose en na 2 dagen bewolking schijnt de zon weer volop.

Donderdag 20 februari gaan we eerst naar de toeristen info en mailen ons verhaal naar Beroca. Bij de bibliotheek mag je gratis internetten, maar daar konden we het reisverhaal niet versturen gisteren. Dus ons eerste karwei vandaag.

16a

In de middag gaan we naar het strand van San Jose, het is heerlijk weer en we vinden achter de rotsen een mooie plek uit de wind. En we zijn niet de enige die genieten van de mooie dag.

Vrijdag rijden we naar Almeria, we zijn daar 3 weken geleden geweest maar willen er nog eens rond kijken en de was doen. De Boulevard is een gezellige boel. En op zaterdag gaan we naar de markt, die vlakbij de parkeerplaats is.

Zondagmorgen 23 februari rijden we naar La Isleta en parkeren net buiten het mooie witte dorpje bij het strand. We wandelen langs het kleine haventje met dit mooie uitzicht. We zetten de stoelen buiten en genieten van het mooie weer.

17a

In de avond moeten we in het dorpje parkeren, we mogen niet aan het water blijven staan. Je mag niet overnachten in het natuurpark en daar valt dit strandje waar we staan ook onder. De volgende morgen parkeren we weer aan het strand en gaan wandelen. Als we terug komen gaat het regenen en we rijden naar Aqua Amarga, een mooie rit door Parque Natural de Cabo de Gata-Nijar. In Aqua Amarga is het een drukke boel bij de camperplaats er staan 25 campers, we wandelen rond in dit mooie stille dorpje.

Woensdag 26 februari rijden we naar Carboneras en kijken rond in dit kleine stadje. Er staat een mooi standbeeld ter nagedachtenis aan de opname in 1962 van de film Lawrence of Arabia. Met Omar Shariff en Peter O’ Toole en Anthonnij Quin.

18a

We wandelen langs het mooie strand. Op donderdag is er een grote markt in het centrum. En erg druk met parkeren, jammer dat er zo weinig plaats is voor een camper. En dat we weer verder moeten.

Na het bezoek aan Carboneras naar Villaricos, een mooie route langs zee. Er staan veel campers, maar inmiddels is het water afgesloten en de deksel van het riool om de wc te lozen is dichtgelast. We zoeken een plekje waar de wind wat minder is. Er staat een flinke westen wind en we schommelen in slaap.

Zondag gaan we naar de markt en nemen gegrilde kip en frietjes mee naar de camper.

Maandag morgen eerst op zoek naar water, in San Juan de los Terreros is ook het water afgesloten. Maar een vriendelijke Engelsman wijst ons een plaats waar we water kunnen tanken. Nog even boodschappen doen in Aquilas en als we daar richting strand rijden zien we net voor de stad en de hotels campers op het strand staan. We hebben daar nog nooit gestaan en na de boodschappen parkeren we op het strand. Er staat nog steeds een stevige wind, maar de zon doet ook goed zijn best. We lopen de stad in en versturen wat mail en kijken wat het weer gaat doen de komende week. Het ziet er goed uit dus weer tevreden terug naar ons huisje op wielen.

19a

Woensdag 5 maart gaan we naar Canada de Gallego, ook  bekent als het Geitenweitje. Gerard en Els hebben ons overtuigd dat we er een keer moeten gaan kijken en het is geweldig !! Helemaal naar onze zin. We wandelen wat rond en zien een mooi zand- strand op 10 min lopen van de parkeer plaats. In de middag gaan we even zwemmen, we genieten.

20a

We hebben nog een maand de tijd om terug naar huis te rijden en we willen nog wat plekjes aandoen, dus vrijdagmorgen gaan we verder. Eerst nog LPG tanken in Cartagena bij Repsol N 37.60737  W 0.97165 Dan verder naar La Mata, we vinden een plekje vlakbij het mooie strand. Het weer zit mee en we kunnen in de middag naar het strand en we duiken weer even de zee in. De plaats staat goed vol.

Zondag 9 maart wandelen we naar een markt. We lopen richting Guardiama en na het Repsol tankstation richting binnenland. Een grote gezellige markt met een heleboel eettentjes. Vanaf La Mata 6 km. Op de heen weg krijgen we onverwachts een lift van twee Duitse dames.

Maandag morgen gaan we weer verder richting noorden. We rijden naar Guardamar, daar gaan we de was doen bij het Repsol Tankstation, er is hier ook LPG. N 38.09564  W 0.65830 Daarna rijden we naar playa Carabassi, het is er heel druk, maar we vinden een mooie plaats.

Dinsdag gaan we naar het strand

21a

We gaan op woensdag verder, eerst langs het punt waar je kunt internetten, bij de toeristen info, maar dat lukt niet je kunt ook geen water tanken op de bekende plaats.

Op woensdag 12 maart rijden we richting Alicante en blijven de kust zo veel mogelijk volgen. We vinden nog een mooi plekje om te staan. In Oliva is de plaats waar we op de heen reis stonden afgesloten. Er ligt een grote hoop puin voor de ingang van het pad naar het strand. Het seizoen begint en de campers worden geweerd.

Zaterdag 15 maart gaan we op zoek naar een internet café, we vinden er een in Miramar maar hier kunnen we niet parkeren dus zoeken we verder.

Zondag 16 maart vinden we een eetcafé aan het strand van Bellreguard, waar we kunnen internetten. Het is druk aan zee, het is heerlijk weer.

Maandag gaan we weer verder en parkeren aan het strand ten zuiden van Valencia.

Woensdag morgen rijden we verder naar het noorden, door de stad Valencia het is er erg stil, er zijn feesten in de stad en veel vuurwerk en muziek tot laat in de nacht. En nu is het ongewoon rustig op de wegen rondom Valencia. We willen onderweg boodschappen doen maar het is een feestdag en de winkels zijn gesloten.

We vinden een mooie plaats aan het strand ten noorden van Sagunto. Waar het lokale winkeltje wel open is. Hier kun je mooi wandelen.

22a

Vrijdag 21 maart gaan we weer verder, we rijden via de A 7 kijken nog even op wat plekjes langs het strand, we doen boodschappen in Vinaros en parkeren aan de kust ten zuiden van de stad, we hebben een mooi uitzicht op de stad.

Zondag 23 maart rijden we via de N 340 richting Tarragona we parkeren aan het strand, het waait flink aan de kust. De volgende dag een stukje verder, ook nu nog veel wind.

Woensdag rijden we via de N 340 en de B 24 en AP 7 om Barcelona heen en komen bij Mataro weer uit langs de kust. Deze route is tolvrij. We parkeren in Blanes in het centrum op de camperplaats. Hier is het vrij parkeren in de winter. Vanmorgen wat regen, maar in de middag schijnt de zon weer.We wandelen naar de haven, waar ook wel eens campers stonden, maar dat is nu verboden voor campers om daar te parkeren.

23aa

Donderdag morgen 27 maart rijden we naar Platja d’Aro, de camperplaats is druk bezet. We blijven nog een paar dagen en dan gaan we richting Nederland rijden.

Zaterdag 29 maart rijden we weg, het is bewolkt en we gaan richting Frankrijk. In Le Boulou bij de Leclerc supermarkt gaan we de was doen. Daarna gaan we naar de camperplaats. Er is nog plaats, maar in de avond staat alles vol.

Zondag gaan we via de D 900 en de D 6009 bij Béziers de A 9 op en daarna de A 75 we gaan naar een camperplaats in St Just aan de d 448. Het is een prachtig dorpje.

24a

Maandag rijden we weer verder via de A 75 en daarna via D 2009 richting Moulins, daar gaan we richting D 979a en parkeren aan de Loire in Decize.We wandelen door het oude stadje en gaan de route voor morgen bekijken.

Dinsdag 1 april vertrekken we om 9.30 uur en rijden via D 34 en d 23 Richting Clamecy dan via Auxerre en Troyes naar Châlons-en-Champagne naar Attigny aan de D 987 na bijna 400 km tijd om te stoppen.

Woensdag onze laatste route naar huis. We rijden naar de A 203 dan de N 58 en de N 89 en de A 4 om zo de A 26 richting Luik en Maastricht te gaan.

25a

We zijn in de middag weer in Nederland en hebben weer een fijne tijd gehad in het zuiden.

De Gijsjes.